Eating the elephant


Complexe projecten tackelen

Echte problemen vragen om fundamentele oplossingen. Maar hoe kan een groot en complex probleem worden omgevormd tot een goede oplossing? Hierbij deel ik enkele tips uit mijn ervaring!

Begrijp eerst het probleem
Is iedereen het eens over hoe de olifant eruit ziet? Start uw proces door het probleem te definiëren. Blijf het vanaf de definitiefase in kleinere stukjes breken. Begin met het definiëren van een brede omschrijving van de uitdaging.

Ga dan een niveau dieper en beschrijf het volgende niveau. Een goede benadering om een ​​complex oplossingsproces bijvoorbeeld te triggeren, is om te beginnen met een mock-upontwerp van een eindproduct. Kortom: schets de visie!

Denk UX-first
Vraag de klant vervolgens of dit is wat ze in gedachten hadden? Laat dit ook zien en geef dit aan uw development teams om hun mening en input te krijgen. Dit is vaak de beste manier om ervoor te zorgen dat zowel uw klanten als uw ontwikkelteams allemaal naar dezelfde "olifant" kijken.

Duik in de details
Er zijn in de loop der jaren veel buzzwords geweest die de herbruikbaarheid van code beschrijven. Macro's, procedures, microservices, low code. En de lijst gaat maar door. In wezen is het doel het voorkomen dat het wiel opnieuw wordt uitgevonden.

En dit is waar ik geloof dat probleemoplossers goed werden in het gebruik van tools om een ​​probleem aan te pakken. Niemand ontwikkelt eerst zijn eigen besturingssysteem. Nee. We gebruiken de beste tools die beschikbaar zijn voor onze analyse, ontwerp en ontwikkeling.

Gebruik tools!
Kortom, denk eraan, vooral als architect, om frameworks, maar ook standaarden en processen, te hergebruiken.

Daarom is het belangrijk om samen te werken en processen, werkwijzen en ervaringen te kunnen delen binnen en tussen teams.

Laat ruimte voor innovatie
Maak tijdens elke oefening voor het bouwen van oplossingen gebruik van de gelegenheid om na te denken over innovatie. Stel de simpele vraag: "Waarom?" Laat ruimte voor nieuwe ideeën en innovatie.

Experimenteer en maak plezier
Moeilijke uitdagingen zijn part of the process. Maar sta uw ontwikkelteams toe om tussen de sprints door te experimenteren. Introduceer en moedig demo's, hackathons en POC-dagen aan.

Bouw deliverables niet alleen rond het halen van intense deadlines. Maar houd rekening met een aantal vrijere dagen, terwijl u gefocust blijft om uw oplossing op tijd af te leveren.

Ontwerpen, bouwen en implementeren
Er is een groot aantal principes en normen waarmee rekening moet worden gehouden bij het bouwen van oplossingen. Beveiliging, governance, compliance, prestaties, betrouwbaarheidskosten en budgetten, en meer.

De AWS Well Architected Framework principes blijken een goede leidraad te zijn bij het bouwen en ontwerpen van complexe IT-oplossingen.

AWS framework
Ongeacht welk platform of welke technologische hulpmiddelen worden gebruikt, deze principes kunnen u helpen en spiegelen bij het ontwerpen van uw oplossingen op basis van een solide, gestructureerde reeks principes:

Operational excellence: Focus op het uitvoeren en bewaken van systemen en het continu verbeteren van processen. Denk aan het automatiseren van wijzigingen, reageren op gebeurtenissen en het definiëren van standaarden.

Beveiliging: Bescherm informatie en systemen, inclusief vertrouwelijkheid en integriteit van gegevens, beheer gebruikersmachtigingen en het opzetten van controles.

Betrouwbaarheid: Deze pijler richt zich op workloads, of deze hun beoogde functies uitvoeren, en hoe ze snel kunnen worden hersteld. Inclusief systeemontwerp, herstelplanning en aanpassing aan veranderende vereisten.

Performance: Performance richt zich op gestructureerde en gestroomlijnde toewijzing van IT en middelen. Denk aan het selecteren van resourcetypes, het monitoren van prestaties en het beheren van efficiëntie.

Kostenoptimalisatie: Vermijd onnodige kosten en controleer de toewijzing van budgetten. Selecteer middelen van het juiste type en schaal op om aan de groeiende behoeften te voldoen.

Duurzaamheid (nieuw): Deze recent toegevoegde pijler gaat helemaal over het minimaliseren van de milieueffecten in het uitvoeren van cloudworkloads. Denk aan een model voor gedeelde verantwoordelijkheid voor duurzaamheid en het maximaliseren van efficiënt gebruik.

Terug naar de olifant
Dus, wanneer de olifant is gedeconstrueerd, geanalyseerd en gevisualiseerd, is het nog belangrijker om al dit werk te reconstrueren en weer in elkaar te zetten tot de "olifant" waar de klant om vroeg! Via agile sprints weliswaar. Bereik dit door regelmatig feedbacksessies te houden met uw klant en belanghebbenden.

Conclusie
Werk agile, iteratief en zeer doelgericht. Maar durf te experimenteren, spelen en leren. Automatiseer uw proces zo vroeg mogelijk, zoveel mogelijk. Op deze manier wordt een cultuur van agile ontleden, plannen, ontwerpen, bouwen, implementeren en beoordelen bijgebracht in het hele team, inclusief uw klant en belanghebbenden. En niet te vergeten: maak iedereen onderdeel van het proces, de oplossing en het succes!

Nieuwsgierig naar mee tips? Neem contact met ons op.

Francois Harmse

Cloud Engineer

francois.harmse@architechts.nl


Vorige
Vorige

Ontdek onze toolkit