Supply chain control tower


Think big, start small

Het is inmiddels wel bekend dat supply chain control towers zijn ontstaan als een reactie op de toenemende complexiteit en globalisering van supply chains.

Uitgevonden om bedrijven te helpen bij het proactiever regisseren van de keten. Maar wat is een praktische aanpak op weg naar zo’n control tower?

Een vraag die nogal eens gesteld wordt, omdat zelfs met de meest succesvolle tooling in de markt, meer dan 90% van de supply chain-gedreven bedrijven nog steeds geen optimale grip ervaart in de keten*.

Ons antwoord voor ketengestuurde ondernemingen? Think big, start small. Het iteratief implementeren van een supply chain control tower heeft namelijk diverse voordelen. We zetten ze op een rijtje!

1. Risicomanagement

Supply chains kunnen zeer complex zijn, met verschillende partners, systemen en processen die met elkaar moeten worden geïntegreerd. Door een control tower stap voor stap te implementeren, kunnen bedrijven de complexiteit en risico’s beter beheren.

Ze kunnen zich eerst richten op specifieke gebieden of processen binnen de supply chain, zoals transport, voorraadbeheer of demand forecasting, en geleidelijk uitbreiden naar andere gebieden.

Dit minimaliseert de kans op overweldiging en maakt het eenvoudiger om onvoorziene problemen tijdens de implementatie direct aan te pakken.

2. Duurzaam succesvol

Een stapsgewijze implementatie stelt bedrijven tevens in staat om de effectiviteit van de control tower functionaliteit te testen en optimaliseren voordat deze volledig wordt geïntegreerd.

Als er zich problemen voordoen, kunnen ze deze tijdig identificeren en corrigerende maatregelen nemen voordat de implementatie verder gaat. Men ontwikkelt via “baby steps”, maar zal uiteindelijk duurzamer succesvol zijn.

3. Natuurlijke adoptie

Het implementeren van een supply chain control tower vereist verandering binnen de organisatie. Door stap voor stap te werken, kunnen bedrijven de veranderingen beter beheren en de acceptatie ervan op natuurlijke, organische wijze bevorderen.

Medewerkers kunnen geleidelijk wennen aan nieuwe processen, systemen en manieren van werken. Het geeft hen ook de mogelijkheid om feedback te geven en aanpassingen voor te stellen terwijl de implementatie vordert.

4. Proof of Concept

Een stapsgewijze implementatie stelt bedrijven in staat om sneller waarde te genereren en een positieve ROI te realiseren. Bijvoorbeeld met een Proof of Concept.

Door te beginnen met een compacte oplossing voor de meest urgente en waardevolle functionaliteiten binnen de supply chain, kunnen bedrijven snel verbeteringen realiseren en de voordelen van de nieuwe functionaliteit ervaren.

Dit kan de financiering en steun voor verdere implementatiestappen vereenvoudigen, omdat men laagdrempelig met een beperkt budget kan starten.

5. Performance IT-partner

Ook voor ons als maatwerk IT-partner biedt dit voordelen. Doordat wij een lean control tower integreren die al grotendeels functioneel is, hoeven wij enkel op de extra functionaliteiten maatwerk te verrichten.

Door de functionaliteiten zowel modulair als agile te implementeren, kunnen we de klanttevredenheid en algehele performance zo hoog mogelijk houden. Een mooi voorbeeld is de control tower-case van PostNL, die we ooit in 8 weken als MVP-versie hebben opgeleverd.

Nieuwsgierig naar meer?

Overweegt u een control tower om uw operationele processen te optimaliseren, risico's te verminderen en concurrentievoordeel te vergroten door middel van verbeterde efficiëntie, zichtbaarheid en besluitvorming?

Ga eens het gesprek met ons aan in een kennissessie. Samen zetten we uw uitdagingen en kansen op een rijtje, bekijken we het speelveld aan aanbieders, maar laten we u óók zien hoe u klein kunt beginnen en stap voor stap aan uw grotere missie kunt bouwen.

Bas Kroes

Co-founder Architechts

bas.kroes@architechts.nl

*Gartner for Supply Chain Research - april 2023


Vorige
Vorige

IT modernisering: denk in bouwstenen!

Volgende
Volgende

AWS AI-tools